Home

Kao i pre 11 godina (2002.god.), i ove godine su se na đurđevdanskoj trpezi našla uskršnja jaja. Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan ponovo su u crkvenim kalendarima ispisali crveno slovo istog dana – 6.maj.

U hramu Sv. Đorđa na Brdu služila se arhijerejska Liturgija, čijoj svečanosti je doprinelo prisustvo vladike Andreja, episkopa remezijanskog. Čovek za koga kažu da govori devet jezika, narodu koji se okupio obratio se jednostavnim i razumljivim rečima. A, njegove mudre reči nisu zaobišle ni nas, koji smo sa balkona hrama pesmom doprinosili svečanosti Liturgije. Kao veliki poznavalac crkvenog pojanja, vladika Andrej je rekao da je hor zadao teške lekcije iz pevanja i da se ne mogu svuda čuti određeni napevi, koji su se mogli čuti u našem hramu.

Sledeći put će se Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan ponovo slaviti istog dana za novih 11 godina (2024.god.). Zvuči prilično daleko, zar ne?  Ko zna gde ćemo biti do tada i koliko Vaskrsa i Đurđevdana ćemo proslaviti do tada. Ali, kao što su neki članovi hora koji dugo nisu dolazili primetili…kao da nismo ni odlazili iz hora. Bez obzira na vreme koje prolazi i mesto gde se nalazimo, postoji nešto što razbija sve barijere. Zar ne znate šta je to?

DSC00068-1DSC00070-1DSC00073-1

DSC00071-1DSC00074-1DSC00075-1

DSC00076-1DSC00079-1DSC00080-1

DSC00081-1DSC00084-1DSC00085-1

O Svetom Đorđu

Sveti Đorđe (Sveti velikomučenik Georgije) je rođen u Kapadokiji (oblast u Maloj Aziji), u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Otac mu je bio rimski vojni oficir. Još dok je bio dete, kada je njegov otac poginuo, mali Đorđe se sa majkom preselio u Palestinu, na majčino veliko i bogato porodično imanje, gde je dobio visoko obrazovanje.

U rimskoj vojsci se brzo istakao svojom hrabrošću i bojnim zaslugama. Napredovao je brzo i već u njegovoj dvadesetoj godini, car Dioklecijan ga je lično proizveo u čin vojvode (najstariji vojni čin, kojim se postaje i carev savetnik).

Međutim, kada je car Dioklecijan započeo sa progonom hrišćana 303. godine, Đorđe je podelio svu svoju imovinu siromašnima i oslobodio svoje robove. Na jednom saboru je govorio protiv ovakvog odnosa prema hrišćanima, a tom prilikom je izašao pred cara Dioklecijana i izjavio da je i sam hrišćanin, nakon čega car naređuje vojnicima da ga zatvore u tamnicu i muče.

Pročitajte više o Svetom Đorđu…

Vaskrsnji obicaji

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

Računanje datuma Uskrsa oko računanja datuma Uskrsa i ostalih neslaganja između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, vođena je velika polemika. Zbog toga je Srpska Pravoslavna Crkva i Kraljevska vlada poslala našeg poznatog naučnika Milutina Milankovića na vaseljenski kongres u Carigrad 1923., kako bi se izvršila reforma kalendara. Jedno od važnih pitanja bilo je i određivanje datuma Uskrsa i ostalih pokretnih praznika koji zavise od njega. Milutinu Milankoviću pripala je slava da je, matematičkim putem, napravio do sada najprecizniji kalendar. Iako je njegov kalendar usvojen u Sremskim Karlovcima 1923., njegova primena odložena je za vreme kada reformisani kalendar prihvate i primene i sve ostale pravoslavne crkve.

Pročitajte više o Uskrsu…

Hram i crkva Sv. Save na Vračaru u Beogradu

Hram i crkva Sv. Save na Vračaru

U okviru festivala duhovne muzike „Horovi među freskama„, koji se ove godine održava od 24.03.2013.-27.04.2013. u beogradskim hramovima, hor Sv. Đorđe će nastupiti u subotu 13.04.2013. u 20 časova u crkvi Svetog Save (crkva pored hrama Sv. Save) u Beogradu.

Pogledajte kompletan program ovogodišnjeg festivala „Horovi među freskama“.

Ulaz slobodan!

Austrija: Grac i Klagenfurt

27 januara, 2013

Slike sa ovogodišnjeg horskog putovanja u Austriju sa sobom nose neku novu priču. Priča se pretvara u lepe uspomene, a uspomene čuvamo u našim mislima i srcima, ali i na mobilnim telefonima, aparatima, računarima, DVD-ovima,…Kako običaj nalaže, po povratku sa putovanja svako od nas presnimava svoje slike na DVD, kako bismo ih razmenili među sobom. Jedan DVD nije nosio sa sobom samo uspomene na Grac i Klagenfurt, već je pokrenuo malo starije uspomene sa već dobro utabanog horskog puta u Austriju. Na jednom od DVD-ova pisalo je Beč i Klagenfurt, pa je Beč precrtan, a ispod toga je dopisano Grac. Da li smo navikli da svako putovanje u Austriju vodi ka Beču (Beč 2007, Beč 2008, Beč 2009) ili nas za Beč vezuju lepe uspomene kojima bismo se rado vratili, svejedno greška je ispravljena i Beč je prepravljen u Grac. Dakle, ovog puta Grac i Klagenfurt.

Ostavljajući iza sebe Beograd te snežne večeri 25. januara, autobus sa horskom družinom uputio se u pravcu Austrije. Putovanje kao da je bilo praćeno blagoslovom Svetog Save, harmonični tonovi začuli su se na nedeljnoj Liturgiji u jednoj od katoličkih crkava blizu Graca 27. januara…

Preostali deo priče prepustimo slikama, sa kojima svako nosi svoje uspomene…

25. januar 2013. – 29. januar 2013.

SDC17800-1

%d bloggers like this: