Home

Praznični običaji i zanimljivosti: Vaskrs (Uskrs)

april 24, 2013

Vaskrsnji obicaji

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

Računanje datuma Uskrsa oko računanja datuma Uskrsa i ostalih neslaganja između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, vođena je velika polemika. Zbog toga je Srpska Pravoslavna Crkva i Kraljevska vlada poslala našeg poznatog naučnika Milutina Milankovića na vaseljenski kongres u Carigrad 1923., kako bi se izvršila reforma kalendara. Jedno od važnih pitanja bilo je i određivanje datuma Uskrsa i ostalih pokretnih praznika koji zavise od njega. Milutinu Milankoviću pripala je slava da je, matematičkim putem, napravio do sada najprecizniji kalendar. Iako je njegov kalendar usvojen u Sremskim Karlovcima 1923., njegova primena odložena je za vreme kada reformisani kalendar prihvate i primene i sve ostale pravoslavne crkve.

Milutin Milanković (1879 – 1958), poznati srpski naučnik, pozvan je u Carigrad 1923. da izvrši reformu kalendara i reši pitanje određivanja datuma Vaskrsa

Milutin Milanković (1879 – 1958)

Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca posle prolećne ravnodnevnice. Takođe, pravoslavni Uskrs ne može se praznovati istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik). Kod pravoslavnih hrišćana, koji koriste stari (Julijanski) kalendar (Srpska, Ruska, Jerusalimska crkva,…), kao i kod pravoslavnih hrišćana koji koriste Milankovićev (reformisani Julijanski) kalendar (Grčka, Bugarska, Rumunska, Carigradska, Kiparska i Aleksandrijska crkva), Uskrs je uvek između 4. aprila i 8. maja. Kod ostalih hrišćana, koji koriste novi (Gregorijanski) kalendar, Uskrs je uvek između 22. marta i 25. aprila.

Veliki petak

Raspece Hristovo

Petak pred Uskrs se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, u Jerusalimu. Osuđen da propoveda učenje za koje se tvrdilo da je u suprotnosti sa verskim principima i zakonima judaizma, gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

Na večernjem bogosluženju u našim hramovima, iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Uskrsa. Plaštanica se polaže na posebno ukrašen sto (simbolizuje kamen na kome je telo Hristovo bilo pripremljeno za polaganje u grob), zajedno sa Jevanđeljem (religijski spis koji opisuje život i učenje Isusa Hrista).

Na Veliki petak poste svi, pa čak i oni koji inače ne poste ceo vaskršnji post.  Oni koji su postili ceo post ili makar nedelju dana, na Veliki petak poste strog post. Na taj dan se ne služi liturgija u crkvi, osim ako su Blagovesti. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, to je dan tuge i opšte tišine, koju „ni detinji plač ne sme remetiti“. Čak se ni pokojnici nisu sahranjivali na ovaj dan, „da se ne remeti zemlja u kojoj leži Hristos“.

Uskršnje jaje

Jaje predstavlja simbol života, odnosno simbolizuje vaskrsnuće Isusa Hrista. Jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv. Prvo obojeno jaje se smatra „čuvarkućom“ i njemu se pripisuje posebna važnost. Kao što i ime kaže, prvo jaje se smatra zaštitnikom kuće i čuva se do sledećeg Uskrsa.

Najradosniji običaj za Uskrs predstavlja tucanje jajima

Simbolika – jaje predstavlja simbol života, odnosno vaskrsnuće Hristovo. Farbanje jaja u crvenu boju simbolizuje Hristovu krv

Prirodno farbana jaja – jaja se mogu farbati na mnogo načina. Ako želite da uskršnja jaja farbate prirodnim bojama, možda će vam pomoći da znate koja namirnica proizvodi koju boju. Pošto prirodne boje za farbanje jaja nisu toliko intenzivne kao veštačke farbe koje se mogu kupiti u prodavnicama i na pijacama, trebalo bi ih koristiti u većoj količini. Od prirodnih materijala, najčešće se koristi lukovina, koja daje jajetu crvenkasto-braonkastu nijansu. Evo još nekih primera:

CRVENA – ljuska crvenog luka, sok nara, cvekla, sok od malina, crno vino,…

ZELENA – spanać, blitva, zelje,…

PLAVA – crveni kupus, sok od borovnice,…

ŽUTA – kora narandže, zeleni čaj,…

Ovo su samo neke od namirnica koje daju određenu boju jajetu, svetliju ili tamniju, u zavisnosti od toga koliko stavite određene namirnice ili od prirodne boje jajeta. Na vama je da isprobavate sa nekim novim namirnicama.

Šaranje uskršnjih jaja – pored farbanja uskršnjih jaja, njihovoj raznolikosti doprinosi i ukrašavanje. Jaja se mogu ukrašavati na razne načine. Pored uobičajenih nalepnica koje se mogu kupiti u prodavnicama i na pijacama, postoje i mnogi zanimljivi načini da se ukrase uskršnja jaja. Ako volite da ukrašavate jaja, pogledajte neke od navedenih načina. Možda u tom eksperimentisanju pronađete zadovoljstvo i dobijete jedinstvena i interesantna uskršnja jaja.

uskrsnja jaja sarana voskomuskrsnja jaja sa gumicom

Ako vam ovakvi načini ukrašavanja jaja ne idu od ruke, uvek možete da iskoristite dobro proveren način – jaje obaviti najlon čarapom i u nju ubaciti razno lišće ili papiriće, pa farbati jaje u lukovini. Nije važno da koristite komplikovane tehnike ukrašavanja. Nekad je jednostavniji način mnogo bolji, ako uživate u tome što radite.

uskrsnja jaja u lukoviniuskrsnja jaja sarana salvetom

Tucanje jajima – jedan od najradosnijih i najlepših običaja za Uskrs predstavlja tucanje jajima. Tad nastaje veselje i takmičenje čije jaje je najjače, što predstavlja posebnu radost za decu. Na Uskrs se prvo jedu jaja, pa se onda jede ostalo jelo. Gosti koji uđu u kuću na Uskrs, daruju se jajima. Takođe se jaja daruju i kada se ide u goste. U Srbiji se svake godine organizuje svetsko takmičenje u tucanju  kokošijim jajima u Mokrinu.

Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese!

Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona, javljajući dolazak najvećeg hrišćanskog praznika. Narod se međusobno pozdravlja rečima Hristos Voskrese i Vaistinu Voskrese! Taj pozdrav traje sve do Spasovdana, odnosno do Vaznesenja Hristovog, koji pada četrdeseti dan po Uskrsu. Domaćin sa svojom decom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Oni koji su postili ceo vaskršnji post ili bar jednu nedelju, pričešćuju se na kraju liturgije.

horsko uskrsnje jajeUskrs sa horom Sv. Đorđe

Hor peva na uskršnjoj liturgiji koja se služi u crkvi Sv. Đorđa od 9 časova. Posle liturgije horisti čekaju sveštenika da im osvešta uskršnja jaja. Nakon tradicionalnog tucanja jajima i druženja, svi odlazimo svojim domovima kako bi proslavili najveći hrišćanski praznik sa svojim porodicama.

Vaskršnji tropar

Hristos Voskrese

„Hristos Voskrese iz mertvih,
smertiju smert po prav,
i suščim vo grobjeh
život darovav!“

***

“Hristos Vaskrse iz mrtvih,
smrću smrt uništi,
i onima koji su u grobovima
život darova!”

***

„Hristos Voskrese“ – Kornelije Stanković

mali ornament

Delovi teksta preuzeti iz:  „Srbija-zemlja, narod, život, običaji“-Petar Vlahović; „Kroz Vasionu i Vekove“ – Milutin Milanković; http://www.spc.rs.

Advertisements

3 Responses to “Praznični običaji i zanimljivosti: Vaskrs (Uskrs)”

 1. Sale Says:

  HRISTOS VOSKRESE!
  Draga Nina, divno je bilo videti te opet na Liturgiji na Banovom Brdu. Nadam se da si uživala u pojanju i Bogosluženju jer je trenutak zaista bio veličanstven!
  Lepo što si se i (re)aktivirala na blogu :) jedva čekam reportažu sa Đurđevdana pa da postavimo link i na FB stranicu!
  Puno pozdrava i nadam se da ćemo te češće viđati…

 2. Nina Says:

  VAISTINU VOSKRESE!

  Hvala, Sale! I, meni je bilo posebno drago sto sam vas videla :) Vaskrsnji program mi je uvek bio mnogo jak, ima nekoliko pesama na koje se uvek najezim dok ih pevamo. Tako da sam sve rekla o uzivanju na Liturgiji :)

  Do skorog vidjenja…


 3. […] Izvor: Svetosavlje, Hor Svetog Đorđa […]


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: