Home

Praznični običaji i zanimljivosti: Božićni post

novembar 28, 2010

BOŽIĆNI POST traje četrdeset dana (od 28. Novembra – 06. Januara). Dan uoči posta poznat je u narodu pod imenom božićne poklade (27. Novembar), koje prate običaji i radnje radi zaštite od zlih duhova. Priređuju se povorke maskiranih igrača koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite radnje mađijsko-zabavnog karaktera protiv raznih nemani za koje se veruje da imaju posebnu moć u noći između poklada i prvog dana posta. Kao i drugi narodni praznici i poklade se ispraćaju bogatom gozbom i od 28. Novembra počinje božićni post koje se završava na Božić izjutra.

Šta je post?

Putir - čaša za pričešće

Putir – čaša za pričešće. Da biste se pričestili u crkvi, trebalo bi da postite barem nedelju dana

Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane (mrsne) i alkoholnog pića na izvesno vreme – telesni post. Takođe, post podrazumeva i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela – duhovni post. Telesni post nema neku važnost ako nije u vezi sa duhovnim postom.

Sveti Jovan Zlatousti kaže: „Ne govori mi: toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono; nisam pio vina; išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavaš slugu njenog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje“.

Ako prvi put postite telesni post, preporučujemo vam da se posavetujete sa sveštenikom u vašoj crkvi oko toga kakav post je najbolji za vas. Ne bi trebalo da samoinicijativno postite strogi post (bez ulja, na vodi).

Posna jela

Kada se pomene post, mnogi pomisle kako će jesti samo ribu svih četrdeset dana. Međutim, posna hrana može biti podjednako raznovrsna i ukusna kao i mrsna. Pa, setite se samo slave Sv. Nikola i onih bogatih i ukusnih trpeza u kojima ste uživali kod svoje rodbine i prijatelja. To je sve posna hrana.

Ako planirate da postite telesni post, a nemate ideju šta biste mogli da spremate od hrane tokom božićnog posta, posetite neke od navedenih sajtova (blogova) sa receptima za posnu trpezu. Možda pronađete nešto što vam se sviđa. Ako vam se ništa ne dopadne, uvek možete da jedete ribu :)

posna-jela-blogspot-link

palacinka-blog-posna-jela-link

posna-jela-rs-link

Božićni praznici

U periodu božićnog posta, ističe se nekoliko praznika: Vavedenje, Sveti Nikola, Detinjci, Materice, Oci, Tucindan, Badnji dan, a post se završava Božićem. Kao što smo već napomenuli, trpeza koja se sprema za božićne praznike je posna.

Vavedenje Presvete Bogorodice (04. Decembar). Ovaj dan se slavio radi zaštite od vukova da tokom godine ne napadaju stoku. U centralnim predelima Srbije, prema atmosferskim prilikama koje su toga dana vladale, proricalo se kakva će biti nastupajuća godina u ekonomskom pogledu.

Sveti Nikola – Nikoljdan (19. Decembar). Smatra se zaštitnikom na vodi, posebno ribara. To je jedna od najvećih srpskih slava. Ovde ćemo ga samo spomenuti.

Tri nedelje pred Božić proslavljaju se Detinjci. Tog dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli simbolično vezuju svoju decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, marama, običan kanap ili deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu. Deca zatim otkupljuju svoju slobodu plodovima koje su sama prikupila (lešnik, orasi,…).

Dve nedelje pred Božić proslavljaju se Materice. Tog dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom ili maramom na prepad zavežu majku za noge, na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se „dreši“.

Nedelju dana pred Božić proslavljaju se Oci (Očevi). Tog dana, isto kao na Materice, deca vezuju svoje očeve, a očevi im daju poklone.

Vezivanje na Detinjce, Materice i Oce simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Takođe, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Detinjci, Materice i Oci su čisto porodični praznici. Na taj dan se sprema svečani ručak na kome se okuplja cela porodica. Ovi praznici, i običaji vezani za njih, doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

Tucindan (5. Januar). Tog dana se kolje božićna pečenica (prase, ćurka ili kokoška). Po narodnom verovanju, na ovaj dan ne valja tući decu, jer će cele godine biti nevaljala. Niti valja nikoga udarati, čak ni u šali, „zbog čireva“.

I, naravno Badnji dan i Božić. Ali, o njima i njihovim običajima ćemo pisati posebno.

Delovi teksta preuzeti iz:  „Srbija-zemlja, narod, život, običaji“-Petar Vlahović; http://www.spcoluzern.ch

8 Responses to “Praznični običaji i zanimljivosti: Božićni post”

  1. Sale Says:

    Sjajno, vrlo informativan post. Baš si se potrudila Nina i prikupila dosta podataka!

  2. Pajke Says:

    Lepo, obrazovno, a i recepti deluju ukusno. Hvala što si nas podsetila na dobre, stare običaje.

  3. Sale Says:

    Hahaha, a ja sam mislio da se „Jecin kuvar“ odnosi na našu, horsku Jecu! :)

  4. goca Says:

    Divno je osmišljeno ovo o praznicima u postu. Lepo napisano nema šta.
    Davno je to bilo kada sam ja bila dete. Beograd je tada imao 500 hiljada stanovnika i bilo je milina živeti u njemu. Sećam se da sam za Detinjce roditeljima donosila petice iz pismenih vežbi, a da su oni meni kupovali razne jestive i nejestive poklone. Lepi su to bili običaji koji su skoro nestali sa razvojem tehnologije. Sada su došli neki novi praznici i to je takodje lepo.

  5. goca Says:

    Evo jednog recepta za dane posta.
    Pužići sa tunjevinom
    Uzeti gotovo lisnato testo i rastanjiti ga na 1 cm debljine. Komade tunjevine iz dve konzerve, bez ulja pomešati sa sitno seckanim crvenim lukom, dodati malo bibera, vrlo malo soli i suvi peršun iz kesice. Ovim filom premazati testo, pa ga uviti u rolat. Potom oštrim nožem seći komade debljine 2 cm i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje, isečenom stranom nadole. Svaki pužić posuti susamom. Peći da lepo porumeni.
    Jednostavno se pravi i vrlo je ukusno. Prijatno!

  6. Nina Says:

    @Sale
    Hvala, Sale! He he…znala sam da ce neko pomisliti da je u pitanju nasa Jeca :) Cista slucajnost!
    @Pajke
    Hvala, Pajke! Sitne izmene napravljene. Trebalo bi da sad makar malo bude lakse :)
    @goca
    Hvala sto ste podelili sa nama ukusan recept i obicaje tokom bozicnih praznika!
    Lepo je negovati praznicne obicaje, posebno kod dece. Ja se secam da smo brat i ja iznalazili razne nacine za vezivanje. Obicno smo se prikradali ispod stolice i hvatali roditelje za noge :)

  7. Posnaj jela Says:

    Blagodarimo, na ovako divnom clanku !
    Nina, Vama posebno.

    S Bogom !

  8. Nina Says:

    Nema na cemu, i drugi put :)
    Ja sam postavila link, a Vi ste podelili sa nama divne recepte za posnu hranu.

    Srdacan pozdrav!


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: