Home

Praznični običaji i zanimljivosti: Bela nedelja i Bele poklade

6 marta, 2008

Bela nedelja je poslednja sedmica pred Vaskršnji post, a poslednji dan te sedmice se zove bele poklade. Datum belih poklada zavisi od Vaskrsa, koji je tzv. „pokretni“ praznik.

Prema verovanju, bele poklade prate običaji radi zaštite od zlih duhova i veštica. Nekada su tokom cele bele nedelje išle maskirane povorke i pevale ispred kuća, dok su ih ukućani darovali mesom, slaninom i kolačima, a jajima obavezno. Učesnici povorke su najčešće predstavljali svatove i uz smeh i šalu igrali i pevali u dvorištima ne ulazeći u kuću.

Ovo je veseo dan, pun šala, pesme, radosti. U nekim krajevima se okupljaju oko velike vatre, koju preskaču, negde se prerušavaju u razne smešne kostime, igraju, pevaju, ljuljaju se na ljuljaškama. U domovima se spremaju bogate trpeze, pune raznih đakonija mlečnog porekla, sa kojima se od tog dana do Vaskrsa prestaje.

U nekim mestima u Srbiji se još uvek neguju običaji vezani za ovaj praznik. Pogledajte kako se obeležavaju Bele poklade u selu Lozovik (opština Velika Plana).

Učenici su maske pravili od prirodnih materijala, koristeći svoju kreativnost.

Ovaj običaj u Lozoviku je zaživeo zahvaljujući učenicima osnovne škole.

U selu Lozovik, koje se nalazi u opštini Velika Plana i dalje se neguju običaji za Bele poklade.

Povorke, koje su išle od dvorišta do dvorišta, darivane su najčešće jajima.

Mladići su se kitili belim lukom, kako bi se zaštitili od zlih sila i veštica.

Magijskim obredima su želeli da sačuvaju narod, njive i stoku od zlih sila i vremenskih nepogoda.

Često su maskirane povorke činili i svatovi…

Preskakanje vatre

Bele poklade su dan za praštanje. U poslepodnevnim časovima se služi tzv. ‘oproštajno večernje’, jer se tada obavlja ‘čin praštanja’ u hramovima, a po povratku i u domovima. Vernici jedni od drugih traže oproštaj, a i daju ga za dotadašnje uvrede, nemar, klevete, zavade, ili još teža međusobna ogrešenja, kako bi ‘čiste duše’ otpočeli post.

Hor na balkonu dok se služi ‘oproštajno večernje’

Bele poklade sa horom Sv. Đorđe

U crkvi Sv. Đorđa se svake godine na bele poklade služi ‘oproštajno večernje’, sa početkom u 17h.  Praštaj!… je reč koja odzvanja u crkvi kao eho nakon završetka službe. Toplim zagrljajem i iskrenom željom, svi tražimo oproštaj jedni od drugih i dajemo ga za sve loše što smo pomislili, rekli ili uradili u prethodnoj godini.

Bele poklade u svetu – Mardi gras

U svetu se proslave poklada obično smatraju periodom neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim kao karneval. Karnevali se održavaju neposredno pred post i označavaju njegov početak. Reč karneval potiče od latinske reči carne vale – ‘zbogom meso’, što znači da su to poslednji dani pred post, kada može da se jede meso. Najpoznatiji karneval u svetu – Rio Karneval u Brazilu, uvek počinje u subotu, a završava se u utorak, na Bele poklade (Mardi gras, što na francuskom znači ‘debeli utorak’).

I, dok nas svet zaslepljuje svojim proslavama poklada i karnevalskim atrakcijama, u Srbiji tek po koje mesto slavi i obeležava bele poklade. Nadajmo se da će kreativnost učenika osnovne škole u selu Lozovik dati i drugim mestima u Srbiji ideju da ožive stare običaje vezane za bele poklade.

Delovi teksta preuzeti iz:  „Srbija-zemlja, narod, život, običaji“-Petar Vlahović; Slike iz sela Lozovik preuzete sa http://www.dizajnzona.com

2 Responses to “Praznični običaji i zanimljivosti: Bela nedelja i Bele poklade”


  1. Bela nedelja je posle Vaskrsa. Pre Vaskrsa je cista nedelja. Molim vas proverite i ispravite.

  2. Sale Says:

    Bela nedelja je narodni naziv za Siropusnu (Sirnu) nedelju koja je posledna nedelja pred Veliki Post. Ova nedelja završava se belim pokladama pa otuda i ovaj naziv koji je Nina ispravno zabeležila.
    Posle Vaskrsa je Svetla nedelja a pre Vaskrsa je Strasna nedelja.
    Čista nedelja je nedelja Pravoslavlja tj. prva nedelja Velikog Posta.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: